KrisTýnin svět

čtvrtek, listopadu 30, 2006

Sledujete Lost? Já taky :)

Seriál Lost mne nejprve minul prakticky bez povšimnutí. Jednak jsem se z principu odmítla dívat na seriál o ztroskotání letadla (vzhledem k tomu, že se bojím létání, mi to nepřipadalo jako dobrý nápad) a navíc mě v době, kdy u nás běžel pilotní snímek, čekala zkouška a musela jsem se učit.
Potom jsem se na jeden díl jen tak více méně náhodou podívala a zjistila sem, že letadlo tam reprezentují pouze trosky povalující se po pláži a navíc končil tak napínavě, že mne to vyloženě navnadilo na další díl. Bohužel během týdne nadšení vyprchalo a já jsem se zase nedívala. Seriál mě doslova lapil až ve chvíli, kdy mi ho půjčil bratranec, který si první dvě série nahrával na českém satelitním programu AXN. Když už jsem na pointu nemusela čekat celý týden, daleko víc jsem si seriál vychutnávala.



O čem to je?
Zhruba padesátka cestujících přežije havárii letu 815, který míří ze Sydney do Los Angeles. Ztroskotají na opuštěném ostrově kdesi v Pacifiku, tisíce kilometrů od kurzu, ze kterého se odklonili kvůli bouři. Zatímco čekají na záchranu, zjišťují, že ostrov není jen tak obyčejný. Z vnitrozemí stoupá černý kouř, v džungli se prohánějí zvířata, která tam nemají, co dělat a pak je tu zvláštní poklop, vedoucí bůh ví kam.
Podezřelé je nejen to, že na pohled hrozivě vyhlížející nehodu přežilo příliš mnoho lidí. Ještě podezřelejší je, že, jak postupem času zjišťujeme, mají všichni něco společného.
Kdyby byl Lost normálním seriálem o skupince lidí přinucených naučit se přežít v divočině, jak byl také původně míněn, určitě by mě nebavil. Ale vzhledem k tomu, že není, začal se mi vážně líbit.




Tvůrci seriálu Lost hodně spoléhají na psychologii. Dokonce prý najali profesionály a dali každému z nich za úkol propracovat psychologii jedné z postav. Každého z trosečníků nám pak představují pomocí flashbacků z jejich minulého života. Tak se dozvíme, že skupinka z ostrova by byla radostí každého psychoanalytika, protože každý z nich má za sebou nějaké hnusné trauma a nikdo není obyčejný (všichni normální lidé nejspíš zemřeli při havárii  )



Jack –Lékař, přirozený vůdce skupiny trosečníků, klasďas. Trauma: Udal svého otce, že operoval opilý a tím mu zničil život.

Kate – Dívka s pohnutou minulostí, před kterou se snaží uniknout. Trauma: Milovaný muž jí pomáhal uniknout před policií a zaplatil za to životem




Sawyer - Skutečným jménem James Ford, profesionální podfukář. Teoreticky by to asi měla být záporná postava. Trauma: Podvodník svedl a obral o peníze jeho matku, za což ji jeho otec zastřelil. Pak spáchal stejnou zbraní sebevraždu. Malý James byl u toho.

Sayid - bývalý irácký voják, vyzná se v technice. Trauma: Doma v Iráku byl členem speciálních jednotek, mučil a vraždil, na což nerad vzpomíná.

Hurley - Sympatický tlouštík, je přátelský a snaží se pomáhat. Trauma: Vsadil do loterie sérii čísel. Vyhrál miliony, ale začali se kolem něj dít divné věci. Věří, že čísla jsou prokletá.

Locke- Tajemný muž, o kterém toho moc nevíme, jen že byl před katastrofou tělesně postižený. Jako jediný působí dojmem, že je na ostrově rád a nikam se nechystá. Trauma: Žil po dětských domovech a neznal své rodiče. Svého otce sice nakonec našel a zdálo se, že si rozumí, jenže pak zjistil, že ho otec jen využil, aby mu daroval ledvinu.




Charlie - Spolu s bratrem založili rockou skupinu DriveShaft, první úspěch brzy vystřídal pád a drogová závislost. Zdá se, že miluje Claire. Trauma: Je závislý na heroinu a jako každý feťák dělal dost hnusné věci, aby se dostal k dávce.


Claire – Zdánlivě úplně obyčejná těhotná servírka. Chtěla své dítě dát k adopci. Trauma: Navěsil se na ni věštec, který se ji snažil donutit, aby své dítě vychovávala sama. Když už si nevěděl rady, posadil ji do letadla, o kterém, zdá se, věděl, že spadne


Boone – Pracuje u své matky ve firmě, která organizuje svatby. Trauma: Od malička miluje svou nevlastní sestru Shannon, která se k němu chová chvíli mile a chvíli přezíravě.

Michael - stavař, obětavě se stará svého syna Walta, kterého ovšem zná sotva pár dní, protože ho dostal do péče teprve po smrti bývalé ženy. Trauma: Michaelovo hledání cesty k Waltovi je jedno velké trauma

Walt - Michaelův syn, který je pěkně podezřelý a divný. Nejspíš má nějaké zvláštní schopnosti a jde z něj trochu strach

Jin - Korejec, nerozumí anglicky, loví ryby. Trauma: Pochází z chudé rodiny, za což se stydí a aby získal Sun, musel dělat odporné věci pro jejího otce.

Sun - Jinova žena, submisivní a poslušná. Rozumí bylinkám. Trauma: Byla Jinovi nevěrná se svým učitelem angličtiny.

Tyna





P.S.: Přiznávám, že jedním z důvodů, proč jsem se na Lost začala dívat je Sayid. Nejdřív jsem si myslela, že jsem nějak divná, ale pak jsem zjistila, že byl Sayid vyhlášen nevíc sexy postavou seriálu. Takže prvoplánový klaďas Jack pro slušňačky a cool záporák Sawyer pro drsňačky nezabrali :)

0 Comments:

Okomentovat

<< Home