KrisTýnin svět

pátek, prosince 08, 2006

James „Sawyer“ Ford

Protože článek o seriálu Lost měl úspěch pokračuju infem o představiteli záporáka Sawyera Joshi Hollowayovi. (S malým překvapením, jako bonus)



Pohledný drsňák se sice představuje jako „Sawyer“, ale ve skutečnosti se jmenuje James Ford. Svůj pseudonym si dal po člověku, který mu svedl matku, vylákal z ní velké množství peněz a když to jeho otec zjistil, zabil nejdříve ji a potom i sebe – to vše před očima osmiletého James. Později se Sawyer zjistil, že mu životní styl původního Sawyera vyhovuje a navíc docela vynáší. Začal živit úplně stejně – svádí manželky bohatých mužů a okrádá je. Proč to dělá, těžko říct. Lidská psychika je věc křehká a složitá. Původnímu „Sawyerovi“ napsal dopis a doufá, že mu ho bude moct jednou přečíst – před tím, než ho zabije. Jednou uvěřil, že už je svému snu blízko, když mu jeden z jeho kamarádů zjistil, že se tento muž skrývá v Austrálii, v Sydney. Sawyer neváhá ani minutu a vydává se na cestu, na daném místě skutečně nachází muže daného popisu. Opatří si zbraň a hodlá vykonat pomstu. Napoprvé to nedokáže, teprve až za deštivé noci, poté co v rozhovoru s neznámým starším mužem v baru získal odvahu, muže zastřelí. Ten mu však těsně před smrtí oznámí, že žádného Sawyera nezná. Kamarád celou věc pouze narafičil, aby se zbavil nepohodlného dlužníka…
Všechno, co se kolem Sawyera děje, je nutno brát trochu s rezervou. Podvody jsou pro něj standardním způsobem jednání, takže mu nikdo nemůže věřit ani „dobrý den“. Mimo ostrov se stýkal většinou se sobě podobnými lidmi. Sawyer má údajně ženou jménem Cassidy, kterou podvedl a obral, dceru. Sice se tváří, že Cassidy nevěří, ale své domnělé dceři založí účet, kam převedl značnou sumu peněz (které získal podvodem, jak jinak).
Okamžitě po havárii nejrychleji vyhodnotil situaci a začal hamounit všemožné věci, takže když trosečníci něco potřebují, obvykle to má on.



Jako překvapení je tu krátké video.









border="0"> face="Arial" size="1">





Sawyer je podle mého taková trochu prvoplánová figurka. Archetyp „drsňáka, u kterého se pod drsnou slupkou skrývá citlivé jádro“. Tvůrci totiž dobře vědí, že takovéto typy lákají ženy zdaleka nejvíc. Každá totiž chce věřit, že právě ona je tak výjimečná, že ho dokáže změnit. (tenhle typ se mimochodem objevuje ve většině seriálů. Nemusíme chodit daleko, třeba Cole, že?  ) Ve skutečnosti to tak bohužel nefunguje. U většiny hajzlů totiž žádné „citlivé jádro“ není a zůstávají hajzly. Ženám, které by je chtěly měnit, zůstanou oči pro pláč. Alkoholika, násilníka, psychopata, programového sobeckého podvodníka prostě nezmění nikdo a nic.
Ale Lost nejsou reálný život, Lost je seriál, takže spolu s ostatními diváky pořád čekám, kdy to přijde a Sawyer se zachová nezištně a ukáže nám to „jádro“. Zatím si s námi tvůrci pohrávají. Vždycky, když už to na to vypadá, Sawyer stejně zůstává Sawyerem. (I když už měl pár světlejších momentů. Vzdal podvod, když zjistil, že mají jeho potenciální oběti malého synka, který mu připomněl jeho samotného. Taky se pokoušel zabránit únosu Walta a Michaelovi víceméně zachránil život.)



Josh Lee Holloway
Josh Lee Holloway se narodil 20. července 20, 1969 v Kalifornii, ale ve dvou letech se jeho rodina přestěhovala do Blue Ridge Mountains ve státě Georgia, kde vyrůstal jako druhý nejstarší ze čtyř bratrů. Vystudoval Cherokee High School (střední škola). Absolvoval také jeden rok na univerzitě, ale nechal toho, když ho objevila modelingová agentura a nabídla mu kontrakt. Procestoval Evropu a Spojné Státy.

Krásná tvář ho sice dokázala uživit, ale Josh chtěl víc, než být jen věšákem na šaty. Dlouho se mu však nedařilo prorazit podle svých představ. Přišlo sice několik hereckých nabídek, ale žádná, která by Joshe proslavila. To se mu povedlo až rolí Sawyera v seriálu Lost. Časopis People ho minulý rok zařadil mezi padesát nejkrásnějších lidí na světě.
FILMOGRAFIE

2001 – Cold Heart
2002 – Mi Amigo
2002 – Sabretooth
2003 – Dr.Benny
2004 – „Lost“ („Ztraceni“)

Mezi Joshovy koníčky patří plachtění, snowboarding, bojová umění, motokros a hra na kytaru. Je ženatý a jeho manželka se jmenuje Yessica. Právě teď natáčí na Hawaji třetí sérii seriálu Lost.
www.josh-holloway.com
www.lost.cz

0 Comments:

Okomentovat

<< Home