KrisTýnin svět

pondělí, dubna 09, 2007

Hororová noc v předvečer Velikonoc

V předvečer Velikonoc se mi povedlo být doma sama a udělat si bezvadný večer. Koupila jsem si tiramisu zmrzku, popcorn do mikrovlnky, otevřela jsem si lahvinku vína a pustila si dva horory. Prostě maximální pohoda. Podělím se s vámi o své dojmy, abyste věděli, kam šáhnout v DVD půjčovně, až se budete chtít trochu bát. Tyto dva filmy jsou nebe a dudy. Síly temnot patří k akčně sestříhaným hororům, děj letí trskem kupředu, akční je i hudba připomínající dunící techno a metal. Prokletí rodiny Suttnových staví na pomalém budování atmosféry, která postupně houstne a houstne, až vás úplně pohltí. Hudba připomíná keltské melodie evokující Skotsko a Irsko, z kterého pochází předkové ústředních hrdinů. (A navíc je tam strašidelný dům) Je jen na vás, jaký styl vám sedí víc :)

Síly temnot: The Covenant (2006)

Režie: Renny Harlin
Rok výroby: 2006
Délka: 97 min
Země: USA
Hrají:
Steven Strait ... (Caleb Danvers)
Laura Ramsey ... (Sarah Wenham)
Sebastian Stan ... (Chase Collins)
Taylor Kitsch ... (Pogue Parry)
Chace Crawford ... (Tyler Sims)
Toby Hemingway ... (Reid Garwin)

V dobách honů na čarodějnice uzavřeli lidé s magickou silou dohodu, která je měla ochránit. Dohoda platí dodneška, novodobé čarodějnice se však víceméně bát nemusí, protože v moderní době už na magii nikdo nevěří. Co tedy uděláte, jste-li teenager s magickou mocí? Nejspíš se skamarádíte se stejně „postiženými“ spolužáky a budete se bavit. Můžete efektně ujet policii, natřít to spolužákovi, kterého nesnášíte, nebo se mrknout, jaké kalhotky nosí holky ve vašem okolí. Jistě, existují určitá omezení. Se silou musíte šetřit, pak vám vystačí na celý život. Když ale neodoláte a spotřebujete jí příliš, můžete sice chvíli ovládat celý svět…ale spotřebujete veškerou svou energii a zestárnete už po dvacítce.

Caleb, Tyler, Reid a Pogue jsou potomci čtyř rodin, které založily město. Pátá linie vymřela. Spolu si užívají svou moc na drobná kouzla, ale teď to vypadá, že ve městě je ještě někdo. Někdo, kdo mocí přímo plýtvá a rozhodně se nebaví jen zvedáním dívčích sukní. Začnou umírat lidé a čtyři kamarádi najednou neví, čemu mají věřit. Skutečně existuje utajený potomek páté linie? Zdá se, že pátý čaroděj je silnější než jeden každý z nich, takže jediný způsob, jak ho přemoci, je držet při sobě. Jenže, co když vám někdo z vašich nejlepších přátel lže?

Film má úžasně propracované efekty, trochu připomínající X-many. Zvláště v závěrečném souboji. Plusově hodnotím i to, že hlavní hrdinové jsou členové školního plaveckého týmu, takže si užijete hezky tvarované klučičí těla. Moc hezké!

Trailer najdete zde:

http://www.youtube.com/watch?v=Y5CeIXC38HU

Filmík tady:

http://www.megavideo.com/?v=7H8NWPE3

Hodnocení: ****

Prokletí Suttonovi rodiny: RED ROVER (2003)

Rok výroby: 2003
Režie: Marc S. Grenier Hrají: William Baldwin, J. O'Keefe, Brenda James

Po smrti svého otce zjišťuje Will Longan, že zdědil dům na malém ostrově u kanadského pobřeží, o kterém v životě neslyšel. Druhým dědicem je Willova sestra Kylie, která je však už od dětství hospitalizována na psychiatrii, poté co se u ní rozvinula psychóza, když byla v pěti letech svědkem sebevraždy jejich matky. Will se rozhodne vzít Kylie z ústavu a odvést ji na ostrov. Protože je sám lékař věří, že ji dokáže terapií pomoci.
Na ostrově sourozenci objeví honosný dům, který je v překvapivě dobrém stavu. Ostrov se mezi domorodci netěší příliš dobré pověsti (jak už to tak s podobnými místy bývá) a tak i vybavení domu zůstalo komplet celé.
Will se usoudí, že klidné prostředí liduprázdného ostrova je přesně to pravé, co Kylie potřebuje. Vysadí ji prášky, které užívala prakticky celý život, a doufám, že jí pomůže terapií sestavenou z komunikace, relaxace a procházek. Jenže Kyliin stav se naopak prudce zhoršuje. Slyší hlasy, je náměsíčná a vidí duchy, kteří se s ní snaží komunikovat. Chce z ostrova pryč, jenže o tom Will nechce ani slyšet. Touží odhalit záhadu, proč jim otec o ostrově nikdy neřekl a co byli zač jejich předkové. Proč utekli ze Skotska do Francie a odtud na opuštěný ostrov? Čím je Kylie zoufalejší, tím víc se Will zatvrdí. Kylie se zatím propadá čím dál tím hloub do svého šílenství a začíná si myslet, že ona odpovědi na Willovy otázky zná…. Jenže mají být vůbec zodpovězeny?
Řešení problémů současnosti je nutno hledat v minulosti. Možná totiž existuje dobrý důvod, proč byla Kylie celý život utlumena léky…

Film má na můj vkus trochu dlouhý rozjezd, ale po čase člověk pochopí, že to tak má být. Režisér buduje děsivou atmosféru, kterou kombinuje s uvolňujícími záběry překrásné a divoké přírody ostrova. Tenhle rozpor vlastně provází celý film. Pohled Kylie, kterou ostrov děsí čím dál tím víc a absolutní nepochopení Willa, který ho vnímá jako dokonalou relaxační zónu. A protože mám velkou slabost pro strašidelné domy a příběhy, ve kterých někdo hledá tajemství svého původu, film se mi moc líbil. Scény z ostrova jsou doplňovány úžasnou skotsko-keltskou hudbou. A ten konec … ňami, ňami, ňam. Rozhodně dporučuji!

Hodnocení: *****

Štítky: , , ,

0 Comments:

Okomentovat

<< Home