KrisTýnin svět

neděle, prosince 20, 2009

Orphan (Sirotek, 2009) Nejděsivější horory


Orphan (česky Sirotek) je žánrová lahůdka, která se drží zavedených hororových postupů tak pevně, že je těžké rozhodnout, zda je to neoriginální snůška klišé či pocta klasice žánru. Každopádně je to příjemně mrazivý film, který vás přinutí přehodnotit výhody adopce.










Po tragickém potratu se manželé Kate a John rozhodnou, že lásku ke své ztracené dceři věnují nějakému děvčátku, které nemělo v životě tolik štěstí. Ačkoliv už doma mají syna Dannyho a neslyšící dcerku Max, chtějí adoptovat další dítě. V sirotčinci je okouzlí inteligentní a nadaná Esther, která jim řekne přesně to, co chtějí slyšet. A tak se rozkošná holčička původem z Ruska stěhuje do velkého domu u jezera, k radosti malé Max a mnohem menší radosti Dannyho. Bystrá Esther se rychle naučí znakovou řeč, v každé situaci umí říct správnou frázi („Myslím, že když se někomu stane něco strašného, měl by tu bolest proměnit v dobro pro ostatní“), prostě mrazivě dokonalé sluníčko. Jenže kolem sladkého andílka se děje nějak moc podivných nehod. Holčička, která se jí posmívá ve škole spadne při hře z prolézačky, jeptišku ze sirotčince někdo utluče nedaleko Esteřina nového domu, rodiče se začínají kvůli nevlastní dcerce hádat, oba Esteřini adoptivní sourozenci jsou nějak podivně ustrašení a zamlklí. Kate cítí, že s Ester není něco v pořádku a snaží se rychle vypátrat její tajemství, než bude pro všechny zúčastněné pozdě. Jenže pátrání nebude tak jednoduché. Dětský domov nemá žádné dívčiny dokumenty, sirotčinec v Rusku o ní nikdy neslyšel. A smrtelných nehod přibývá...
Orphan skutečně nenabízí nic nového. Všechno běží podle předem připraveného scénáře. Že není dobré adoptovat dětičky bez minulosti jsme se dozvěděli už dávno v
Přichází Satan či později vSilent Hill. Na to, že nastěhovat si cizího člověka do baráku může vyústit v situaci, kdy vás rozhádá s celou rodinou, začne vám usilovat o život a navíc vám nebude nikdo věřit, upozornila už Ruka na kolébce. A že zdánlivě nevinné dětské hry se můžou změnit v pěkně krvavou psychopatickou zábavu víme z Dobrého synka. A že všechno spěje v závěrečné konfrontaci mezi matkou a »dcerou« je jasné komukoliv, kdo v životě viděl alespoň jeden horor. Režisér Orphanu jednoduše všechny voňavé a chutné suroviny smíchal do jednoho hrnce a uvařil lahodný kousek. Velkým plusem filmu je casting. Představitelé Kate a Johna skutečně vypadají jako normální manželský pár, nikoliv jako silikonem a botoxem vyspravení panáci, kteří tráví veškerý čas v posilovně. Jednoznačně největším tahákem filmu je však představitelka Esther Isabelle Fuhrman. S touhle dívenkou stojí a padá celý příběh a ona svou roli zvládla na jedničku s hvězdičkou. Jestli tohle není na nominaci Best Villan MTV, tak už nevím.


V traileru je sice řečeno, že »nikdy neuhodneme její tajemství«. Já, a myslím, že i mnozí další, jsem Esteřino tajemství uhodla už v půlce filmu. Pak už jsem jen sledovala, jak se moje podezření potvrzuje. Největším překvapením pak pro mě bylo, že mi pravdu sdělil estonský lékař v podání Karla Rodena :-) To jsem skutečně nečekala... Film v USA vzbudil velké emoce zejména mezi organizacemi adoptivních rodičů, kteří tvrdí, že Orphan vrhá na všechny na sirotky špatné světlo. Na druhou stranu je však pravda, že většina dětí v dětských domovech za sebou má různá traumata a nikdy nevíte, jaké to na nich zanechalo stopy... Natož co se skrývá v jejich genetickém kódu.

Příběh o manipulativní rozkošné sociopatce je o to pikantnější, že by se skutečně mohl stát. Nevěříte? Ale on se stal a nebylo to ani dávno ani daleko. V roce 2006 nedaleko Brna... Ačkoliv to asi ani američtí autoři nevědí. Jinak by třeba nezasadili Esteřin původ do Estonska. I když Američanům asi všechny země východní Evropy splývají. A víc už prozrazovat nebudu. Pro koho je to moc velký spoiler, tomu se omlouvám, ale hřát ho může, že je tak bystrý. Ostatní ať se kouknou sami.

Film online zde:
http://www.megavideo.com/?v=SIH6XKLA

  • Lesy (2006)

  • Pandorum (2009)

  • Síly temnot (The Covenant) a Prokletí Suttonovi rodiny (Red Rover)

  • Dead End (Smrt přichází v bílém)

  • Světlo v temnotě (Half Light)

  • Dům v růžích (Rose red)
  • Štítky: , , ,

    0 Comments:

    Okomentovat

    << Home